Klassiska Husås-Andviken körs två gånger i Östersund Winter Rally!


Den inleder fredagen och går som power stage på lördagen. Sträckan I5 Skogen utgår, för där pågår skjutningar och vägarna ligger i riskzonen. Ett tag funderade tävlingsledningen på att köra en kortare bit men alternativet blir Husås två gånger istället!

– Den blir något kortare på fredagen, då vi tar bort ena avstickaren, säger Sverker Jonsson, tävlingsledare.

Länge mötte organisationen på motstånd hos myndigheterna, som ogärna ville lysa av den allmänna vägen två dagar i rad. Men allt har löst  sig på bästa sätt. Fredagen avslutas sedan med publiksträckan på Travet, och för att tidsplanen ska fungera flyttas huvudstarten fram till 17.00. En tankplats upprättas vid dansbanan i Aspåsnäset för att inte det ska utgöra något problem för de tävlande.

Den drygt 2,5 mil långa Husås- Andviken är ”alltid” med.

– Det är en sådan där sträcka som en riktig rallyförare älskar, så är det bara, slår Sverker fast.

Möjligen att Erik Carlsson ”på taket” en gång muttrade. För 1956 flög han så rejält över ett krön att han rullade med sin Saab och rammade en telefonstolpe. Bilen blev skrot, men besättningen klarade sig oskadd. Den gången fick sträckan strykas.

Det som möjligen kan bli struket den här gången är avslutningen ute på isen, före målet.

– Dels har vi haft problem med dubbelis och dels med snömängden. Det är svårt att få till publikplatserna, för ingen ser bilarna. Men vi gör allt vi kan för att kunna köra även slingan på isen, säger Sverker.

Sträckan går andra gången som power stage på lördagen, även då innan Travet. Alltså som näst sista sträcka i Östersund Winter Rally.
Då blir det också uppehåll och service vid Husåsgården, byastugan nära starten vid Mångbodarna.